Pink Theme Bouquet

Trouwkaarten voor Dummies

Het bestellen van je trouwkaarten kan behoorlijk overwhelming zijn. Waar moet je nou precies op letten, wat moet en wat moet je juist vermijden? Om jullie een handje op weg te helpen, schreef ik voor jullie deze Trouwkaarten voor Dummies blogpost.


Trouwhuisstijl / Wedding Invitation Suite

Wanneer ik het heb over trouwhuisstijl of (wedding) invitation suite, dan heb ik het over een combinatie van kaarten rondom jullie uitnodiging. Denk bijvoorbeeld aan een save the date, RSVP, details kaart en de trouwkaart zelf. Maar ook drukwerk zoals de menus, tafelnummers en naamkaartjes kunnen hier onder vallen. Ik leg er even een paar uit:


Save the Date

Save the Date betekend letterlijk “Bewaar de datum“. Dus met het versturen van save the dates naar je gasten zeg je dus eigenlijk “zet dit alvast in je agenda, dan gaan wij trouwen, meer informatie volgt nog".

Het versturen van Save the Dates is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, en begint hier ook behoorlijk populair te worden. Wel zie ik dat veel bruidsparen ervoor kiezen om deze per e-mail te sturen Ipv fysiek. De Informele aard van een save the date verleend zich hier goed voor, en het scheelt toch weer wat geld.


Het enige wat echt vermeldt moet worden op een save the date kaart zijn jullie namen en jullie trouwdatum. Je zou hier bijvoorbeeld de locatie aan kunnen toevoegen als dat al helemaal rond is. Ga je trouwen in het buitenland, dan zou ik sowieso het land benoemen, maar ook wanneer je gasten uit het buitenland uitnodigd. Dan kunnen jullie gasten zich alvast gaan oriënteren op een vlucht bijvoorbeeld.


Save the dates kan je versturen zodra jullie een trouwdatum hebben, tot ongeveer 6 maanden voor de bruiloft.

Trouwkaart

De trouwkaart is de officiële uitnodiging voor jullie bruiloft. Hierop vermeld je jullie namen, de trouwdatum, de locatie(s) en eventueel het tijdstip van aanvang. Een handig ezelsbruggetje is zijn 4 W's: wie, wat, waar en wanneer.


Daggasten & avondgasten

Jullie hebben misschien onderscheid gemaakt tussen verschillende gasten. Je kan bijvoorbeeld onderscheid maken tussen gasten die je alleen bij de ceremonie wilt en gasten die je alleen wilt uitnodigen bij het feest. Je kan hiervoor verschillende trouwkaarten sturen met hierin de informatie die voor hen van toepassing zijn of je benoemt dit op een zogenaamd inlegvel of details-kaart.


RSVP's

De afkorting RSVP staat voor 'respondez s'il vous plaît', dit is Frans voor 'antwoord alstublieft'. Een RSVP is een kaart waarmee de genodigden kunnen laten weten of ze naar jullie bruiloft komen. Deze stuur je samen met de trouwkaart, een postzegel en eventueel een envelop. Jullie gasten horen deze dan in te vullen, en terug te sturen voor de gemelde deadline.Wanneer moeten jullie de trouwkaarten versturen?

De Save the Date kan je eigenlijk versturen zodra jullie trouwdatum vast staat, maar niet later dan 6 maanden van te voren. De trouwkaarten zou ik zo rond 3/4 maanden van te voren versturen. Dit zijn echter maar guidelines, wanneer je in het buitenland wilt gaan trouwen, zou ik de save the date (met hierop de locatie) minimaal 1 jaar van te voren versturen. Wanneer je een kortere timeline hebt, dan zeg ik: ASAP.


Maar wanneer moet je ze dan bestellen?

Voor trouwkaarten op maat, moet je, bij mij, ongeveer rekening houden met een proces van ongeveer drie maanden. Voor kaarten uit mijn collectie moet je rekening houden met een gemiddelde levertijd van ongeveer 3 á 4 weken. Dit zijn natuurlijk indicaties, de daadwerkelijke levertijden zijn afhankelijk van meerdere factoren.Ik kan hier nog uren over doorgaan, elke variatie en uitzondering benoemen. Maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer: geen bruiloft is het zelfde. En zo hoort het ook.