top of page

Veelgestelde vragen: wanneer moet de trouwkaart op de post?

Wanneer moet je nou eigenlijk de trouwkaarten versturen? Dit is misschien wel de meestgestelde vraag die ik krijg. En het antwoord is niet zo eenvoudig als je misschien zou verwachten. Het hangt namelijk af van meerdere factoren.


Trouwdatum

Gaan jullie in de vakantieperiode trouwen? Zorg dan dat je in ieder geval zo'n 6-8 maanden van te voren jullie gasten informeren over jullie aankomend huwelijksfeest. Dit kan middels een Save the Date, de Trouwkaart of desnoods via een email of appje. In Januari wordt er vaak zo lekker gestunt met vroegboekkortingen, dus houdt dit in je achterhoofd. Het zou zonde zijn als de helft van jullie beoogde gasten straks lekker op het strand ligt, in plaats van jullie trouwdag te vieren. Het zelfde geldt natuurlijk voor datums die op of rond feestdagen vallen, zoals bijvoorbeeld het paasweekend.


Internationaal

Wanneer jullie in het buitenland gaan trouwen, of jullie verwachten gasten vanuit het buitenland, dan is het ook netjes om hier rekening mee te houden. Er moeten dan meestal vluchten en hotels worden geboekt. In het geval van een internationale en vooral intercontinentaal, zou ik aanraden om jullie genodigden uiterlijk een jaar van te voren een heads up te geven, het liefst langer. Dit kan door middel van een Save the Date (ben ik persoonlijk wel fan van), maar als er nog veel dingen onduidelijk zijn, kan je er voor kiezen om even te bellen en te overleggen. Vrienden van mij deden dat voor hun bruiloft in Zuid-Afrika. Ik kreeg gewoon een belletje: "Femke, wij willen in de zomer van dat jaar daar gaan trouwen, ben jij erbij?". Daardoor kon ik alvast gaan sparen, wat echt heel fijn was. En zo krijgen jullie ook een goed beeld wie wel en wie niet komt en kunnen jullie eventueel gasten van de 'wachtlijst' doorschuiven.


Zoals jullie kunnen lezen, is er niet echt een kant-en-klaar antwoord op deze veelgestelde vraag. Wanneer bovengenoemde aspecten niet van toepassing zijn op jullie bruiloft, dan zou ik aanraden om ongeveer 3-4 maanden van te voren de trouwkaart te versturen. Dan hebben jullie gasten genoeg tijd om een goede outfit uit te kiezen of aan te schaffen, en om vrij te regelen van werk.


Trouwen jullie in de maanden juli-augustus, dan zou ik aanraden om in December op z'n laatst een Save the Date te sturen. De trouwkaart kan dan een paar maanden later volgen. Is budget een dingetje, dan kan je er ook voor kiezen om in December al de trouwkaart te versturen, maar dit is alleen van toepassing als alles eigenlijk al helemaal rond is, dus niet alleen de datum en de locatie, maar bijvoorbeeld ook het programma, want hoe laat worden jullie gasten verwacht? Wanneer begint de ceremonie? Is er een split tussen dag- en avondgasten? Wanneer jullie kerstkaarten (willen) sturen, dan kan je ook daarmee jullie trouwdatum aankondigen.


Trouwen jullie in het buitenland, dan zou ik dus zo'n 12-18 maanden van te voren iets van een Save the Date sturen en de officiële uitnodiging kan dan gerust een jaar op zich laten wachten. Wanneer jullie niet in het buitenland gaan trouwen, maar wel enkele internationale gasten willen uitnodigen. Dan zou ik aanraden om de uitnodiging niet later dan 6 maanden van te voren te sturen. Natuurlijk is het anders wanneer de gast(en) uit België komen, en wanneer ze uit de US of Australië komen.


Jullie denken misschien nu wel: poe poe... wat een gedoe. Er komt best een hoop bij kijken, maar ik help jullie graag om hier jullie pad in te vinden. Etiquette en regeltjes zijn leuk en aardig, maar ik vind persoonlijk dat ze niet meer dan als leidraad zouden moeten dienen. Dus laat je niet gek maken, het komt sowieso goed!
Comments


bottom of page